Mijn winkelwagen

Polar RCX3 review

Polar RCX3 review

Polar RCX3 review

Getest door: Sven ter Heide, medewerker SportXL en triatleet.
Wanneer: juni 2012


Review Polar RCX3


Alweer een prachtig horloge van Polar in mijn handen om aan een sporttest te onderwerpen.
Voor deze test ben ik 60 km gaan fietsen op intervalniveau en direct erna 9 km gaan lopen op duurlooptempo.
Wat direct weer opvalt (refererend aan de Polar RCX5) is het formaat en het gewicht. Het horloge is kleiner dan de RCX5. Met een gewicht van slechts 33 gram voelt hij vederlicht aan om de pols.
Hier staat echter wel tegenover dat er een losse GPS sensor gedragen dient te worden als je gegevens zoals snelheid, afstand en gemiddelde snelheid wil kunnen weergeven op het scherm.
Deze nieuwe GPS sensor ofwel de Polar G5, is in vergelijking met zijn voorgangers vele malen lichter en kleiner en hij maakt gebruik van een interne oplaadbare batterij die via een mini-USB poort kan worden opgeladen.

Bij het omdoen van het horloge valt mij op dat de polsband iets fragiel aanvoelt, na beter kijken blijkt dat deze gemaakt is van siliconen en daardoor juist erg comfortabel om de pols voelt. Ik heb hem niet aan een breektest kunnen onderwerpen, maar ik ga er vanuit uit dat de sterkte in orde is.

Aan handleidingen doe ik niet, maar door de intuïtieve menustructuur is het zeer gemakkelijk om het toestel te configureren en mijn persoonlijke gegevens door te voeren. Nog even aan het "hardloop-" en "fietsenprofiel" toevoegen dat ik gebruik wil maken van de G5 GPS sensor en ik ben klaar om te gaan. De satellieten zijn snel gevonden, ik spring op de fiets en druk op start om mijn training te beginnen.

In het startscherm worden mijn hartslag, snelheid en afstand automatisch weergegeven. Op de volgende pagina kan ik de totaaltijd, calorieën en hartslagzone zien. In de daaropvolgende pagina worden (eventuele) tussentijden van rondes weergegeven. Het scherm beperkt zich tot twee of drie velden per pagina (instelbaar) en is in tegenstelling tot de RCX5 niet aan te passen aan mijn wensen. Op zich vormt dat voor de gemiddelde sporter geen probleem.
Wil je echter een intervaltraining afwerken en zijn de waardes: rondeafstand, gemiddelde rondeafstand en rondetijd van belang om getoond te worden in één scherm, dan kan je beter voor de RCX5 kiezen, daar dit wel tot de mogelijkheden behoort.

Het horloge reageert snel, wisselen tussen de verschillende bladzijdes werkt gemakkelijk en vormt geen probleem tijdens het fietsen. De GPS sensor lijkt correct te werken. Mijn snelheid is vrijwel hetzelfde als op mijn fietscomputer, en ook mijn medefietsers geven aan dezelfde snelheid te rijden.

Na het fietsen kies ik gemakkelijk voor het sportprofiel "hardlopen" en automatisch verschijnt nu mijn snelheid in minuten per kilometers. Intervaltraining op basis van afstand is redelijk lastig, wederom omdat de bladzijden niet aan te passen zijn. Voor de beginnende/gemiddelde loper vormt dit zeker geen probleem. Tijdens het hardlopen is het horloge nauwelijks voelbaar, de GPS sensor heb ik aan mijn hardloopbroek bevestigd met de bijgeleverde houder met een clipveer en geeft een zeer accurate weergave van mijn snelheid weer op het horloge. De sensor is overigens ook aan de arm te dragen met een optionele armband.

Na een prettige training koppel ik het horloge draadloos aan mijn computer en upload alle trainingsdetails naar Polarpersonaltrainer.com. In uitgebreide schema's krijg ik een analytische weergave voorgeschoteld van mijn training en kan ik alle waardes nog eens goed bestuderen. In tegenstelling tot sommige andere GPS horloges heeft de G5 GPS sensor geen steek laten vallen. Tenminste, dit is niet zichtbaar op het scherm.

Kortom: Een ideaal sporthorloge voor de gemiddelde sporter.
Ideaal; omdat hij zeer klein, plat, en licht is. Een duidelijk afleesbaar scherm en gemakkelijk te bedienen knoppen. Om het toestel te bedienen heb je geen scholing nodig, instellen is kinderspel.
De losse GPS sensor blijf ik een nadeel vinden, maar hier staat het kleine en slanke design tegenover. Persoonlijke voorkeur dus. Verlang je meer uitgebreide multi-sport toepassingen van een Polar sporthorloge, kies dan voor de Polar RCX5.

Er komen geen producten overeen met de selectie.